later-is-nu

Waar wacht je op?

Ons leven wordt elke dag een dag korter en het kan plotseling voorbij zijn. Mensen die ons dierbaar zijn en volop in het leven staan worden zonder vooraankondiging uit ons leven gerukt. We weten dit allemaal en als zo iets gebeurd worden we weer even met onze beide benen op de grond gezet.

 

Het moment dat dierbaren ons “ontvallen” of iemand of wijzelf ernstig ziek worden, is vaak het moment waarop wij ons voornemen om het nu echt anders te gaan doen.

 

We nemen ons voor om

 • Ons leven niet langer te besteden aan zaken die wij niet belangrijk vinden
 • Onze tijd niet besteden aan mensen met wie wij niet samen willen zijn
 • Ons leven niet laten beïnvloeden door anderen maar zelf onze koers te bepalen
 • etc.

 

Ter inspiratie een stukje tekst uit een boek van Steven Covey.

 

“Stel je voor dat je naar de begrafenis gaat van iemand van wie je veel gehouden hebt. Je bent op weg naar de condoléancekamer of naar de kapel. Je parkeert je auto en stapt uit. Wanneer je het gebouw binnengaat, zie je de bloemen en hoor je de gedempte tonen van een orgel. Je ziet vrienden en familieleden staan. Samen delen jullie het verdriet, maar ook een diep gevoel van saamhorigheid.

 

Je loopt naar voren en kijkt in de kist. Plotseling zie je jezelf liggen. Dit is jouw begrafenis, drie jaar na vandaag. Al die mensen zijn gekomen om jou de laatste eer te bewijzen en hun gevoelens van liefde en waardering te uiten.

 

Je gaat zitten in afwachting van de plechtigheid. Je kijkt in het programma dat voor je ligt en ziet dat er vier mensen een speech zullen houden. De eerste is een familielid, dat van heinde en verre is gekomen. De tweede is een goede vriend, iemand die een beeld kan geven van wie je was. De derde is iemand van je werk. En de vierde is iemand van de kerk of van een wijkvereniging waarvan je lid was.

 

Denk nu eens diep na. Wat zou je willen dat deze mensen over je gaan zeggen? Wat voor een echtgenoot of echtgenote was je? Wat voor een vader of moeder? Wat voor een zoon of dochter? Wat voor een vriend? Wat voor een collega?

 

Welke karakterbeschrijving van jezelf zou je graag willen horen? Wat voor bijdragen en prestaties zou je vermeld willen hebben? Kijk eens goed naar de mensen om je heen. In welk opzicht hoop je dat je iets hebt betekend in hun leven?

© 1989 by Stephen R. Covey “

 

Waarom wacht je tot een “wake-up call”. Waarom laat je je leven beïnvloeden door anderen? Waarom laat je de ander niet los? Kom in actie!! Heb jij hierbij ondersteuning nodig, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

 

Vind je dit artikel interessant, like    Ken je iemand voor wie dit artikel interessant is, delen mag; graag zelfs.

Inschrijven voor onze gratis maandelijkse "Food For Thought" en maak hiermee kans op een gratis coachingsgesprek ter waarde van € 150.

 

Life Is For Living©

 

Wat houd jou vast?

Er zijn landen waar ze olifanten trainen voor hun zware werk. Ze gebruiken een hele gemakkelijke en effectieve methode om ervoor te zorgen dat de olifant niet wegloopt. Als de olifant nog een baby is, binden ze hem vast aan een boom met een touw om zijn poot. Hij probeert een aantal keer om te ontsnappen, maar leert al snel dat hij niet weg kan. Zijn lichaam en zijn geest raken gewend aan het touw om zijn poot.

 

De olifant groeit en wordt groter en groter. Hij wordt nog steeds vastgebonden aan de boom. Omdat de olifant gewend is aan het touw om zijn poot, probeert hij al lang niet meer te ontsnappen. Wij weten natuurlijk allemaal dat hij sterk genoeg is om los te komen. Maar de olifant zal dit niet doen, want hij heeft leren geloven dat dat niet kan. Ook al kan het wel, hij gelooft dat het niet kan!!

 

Zo is er ook een verhaal over een volwassen olifant die met een touw vastgebonden stond aan een boom vóór een gebouw dat in brand stond. De olifant was bang voor het vuur, maar kon niet vluchten omdat het touwtje hem altijd nog “gevangen” hield.  Er was een man die stond te kijken naar het vuur. Hij zag wat er aan de hand was met de olifant, maakte het touwtje los en toen pas kon de olifant hard wegrennen voor het vuur.

 

Kunnen we het aan het touw vastzitten van de olifant vergelijken met het vast blijven zitten aan onze ex-partner? Als je je realiseert dat door het vastzitten er geen ruimte ontstaat voor iets nieuws of iets anders waarom blijf je je ex-partner dan vasthouden? Ben je bang voor wat er komen gaat? Ben je bang voor de het onbekende? Geeft het vasthouden van je ex-partner je toch een bepaalde zekerheid?

 

Wil je je ex-partner eigenlijk wel loslaten? Of geeft het boos, verdrietig of gefrustreerd kunnen zijn je toch een bepaalde voldoening? Als dat zo is, laat het dan vooral zo, maar accepteer dan volledig met je hart en met je hoofd alle consequenties. Wil je dat niet, kom dan in actie en begin met het beantwoorden van de volgende vragen:

 1. Hoe komt het dat je je ex-partner niet kunt loslaten?
 2. Waar ben je bang voor?
 3. Wat wil je niet verliezen?
 4. Wat betekent het niet loslaten van je ex-partner voor jou?
 5. Wat betekent dat voor jouw leven?

De antwoorden op deze vragen zullen je inzicht geven en kunnen een eerste stap zijn in het loslaten van je ex-partner. Mocht je hier niet uitkomen, neem dan contact met mij. Laat je niet langer gevangen houden door je gedachten, kom ik actie en ga het leven leven !!

 

Ken je iemand voor wie dit artikel interessant is, delen mag; graag zelfs.

Life Is For Living©

promo 4

Wat draag jij allemaal met je mee?

Twee monniken waren samen op reis. Aan de over van een rivier zagen ze een vrouw zitten huilen. Een van de monniken vroeg haar bezorgd wat er aan de hand was. De vrouw antwoordde: “Ik moet de rivier oversteken, maar ik kan niet zwemmen. Ik ben bang dat ik verdrink."

 

Zonder te aarzelen pakte de monnik haar op en droeg haar naar de overkant. Daar legde hij haar voorzichtig neer. Zij bedankte de monnik hartelijk voor zijn hulp.

 

De monniken liepen verder en de tweede monnik vroeg... de eerste: “Hoe kon je dat nou doen? We hebben de gelofte van armoede en kuisheid afgelegd. Het is zelfs verboden tegen een vrouw te praten. Laat staan haar aan te raken.”

 

De eerste monnik luisterde en antwoordde rustig: “Toen ik aan de andere kant van de rivier kwam, heb ik haar neergelegd. Waarom draag jij haar nog steeds bij je?”

 

Wat draag je allemaal met je mee, wat je eigenlijk al lang had kunnen loslaten?

 

Life Is For Living©

promo 4

Laat jij je verlammen?

Een psycholoog liep rond in een ruimte om een les in stressmanagement te geven. Hij hief een glas water op en iedereen verwachtte dat hij de "half leeg of half vol" -vraag zou stellen. Met een glimlach op zijn gezicht, vroeg hij iets anders: "Hoe zwaar is dit glas water?" De antwoorden liepen uiteen van 150 tot 500 gram.

 

Hij zei: "Het absolute gewicht doet er niet toe. Hoe zwaar het is hangt af van hoe lang ik het glas vasthoud. Om het een minuut vast te houden is geen probleem. Als ik het een uur vasthoud, krijg ik pijn in mijn arm. Als ik het een hele dag vasthoud, zal mijn arm gevoelloos en verlamd voelen. Het gewicht van het glas verandert niet. Maar hoe langer ik het vasthoud, hoe zwaarder het wordt."

 

Hij vervolgde: "De stress en zorgen in het leven zijn als dat glas water. Je kunt het hebben om even stress te hebben. Als je langer stress hebt kan het je gaan schaden. En als je een hele dag stress hebt zal je je verlamd voelen en niet meer zijn in staat om iets te doen".

 

Dat is vaak bij een echtscheiding ook het geval. Zolang je emotioneel verbonden blijft aan je ex-partner, zal je verlammen en beperkt worden om het leven te leiden dat jij graag wilt.

 

Vind jij het leven niet te kort om dit te laten gebeuren? Laat je ex-partner op tijd los en houd je dagen, avonden en nachten vrij van stress. Vergeet niet om jouw glas zo snel mogelijk neer te zetten. Lukt dit niet alleen, verspil hierbij dan geen kostbare tijd en vraag professionele ondersteuning.

 

Het leven is echt te kort om het niet te leven zeker als je weet dat je leven elke dag een dag korter wordt.

 

Life Is For Living©

rups-naar-vlinder

Net toen de rups dacht dat zijn leven voorbij was, werd hij een vlinder

Op een dag ontdekte een man een cocon in de natuur. De man was gefascineerd hoe een rups deze cocon had gecreëerd om zich te ontwikkelen tot vlinder.

 

De cocon had een kleine opening en het moment was aangebroken dat de vlinder probeerde door het gaatje te ontsnappen. Het viel niet mee, het was een ware worsteling. Op een bepaald moment stopte het proces. Het was kennelijk te zwaar voor de vlinder om uit de cocon te komen.

 

De man besloot de vlinder te helpen. Met een schaar maakte hij de opening in de cocon groter. De vlinder kon daarna makkelijk ontsnappen. Maar er was iets vreemds aan de hand. De vlinder had een gezwollen lijfje en gerimpelde vleugels. Raar, maar dat zou straks wel bijtrekken, dacht de man. Niets was echter minder waar, de vlinder bleef misvormd waardoor hij niet kon vliegen.

 

Toen pas realiseerde de man zich dat de vlinder de worsteling om door het gaatje naar buiten te kunnen nodig had voor de vorming van zijn lijfje. Door te persen, gaat er vocht van het lijfje naar de vleugels waardoor de vleugels stevig worden en de vlinder kan vliegen.

 

Dit korte verhaal laat het belang van een worsteling zien. De vlinder heeft letterlijk weerstand nodig om zijn vleugels uit te kunnen slaan en te kunnen vliegen. Weerstand is lastig maar voor de vlinder noodzakelijk.

 

Ook in ons persoonlijke leven hebben we te maken met weerstand, bijvoorbeeld na een scheiding of na het beëindigen van een relatie. Het overwinnen van weerstand maakt je als mens sterker, echter regelmatig blijven we in de weerstand hangen en is het een belemmering om weer te gaan leven en de draad van ons leven weer op te pakken.

 

Weerstand heeft zeker toegevoegde waarde bij je persoonlijke ontwikkeling als je er niet in blijft hangen waardoor levensdagen en levensvreugde aan je voorbij gaan. Wetende dat je leven elke dat een dag korter wordt en tijd niet te koop is, laat je dit toch niet gebeuren?

 

Life Is For Living©

winterfoto-02-01-2013

LOSLATEN !!

 

De bomen laten niet voor hun lol hun bladeren los. De meeste bomen laten hun bladeren los omdat het noodzakelijk is om de winter te kunnen overleven. Als de grond erg koud of bevroren is, kunnen de boomwortels namelijk geen vocht meer opnemen. De bomen zouden verdrogen want ze verdampen veel vocht via hun bladeren. De oplossing ligt voor de hand, weg met dat vocht verdampende blad en loslaten.

 

Na de herfst, die voor de boom in het teken staat van loslaten, komt de winter, de periode van rust en bezinning. Na de winter komt de lente die in het teken staat van een nieuwe start om daarna in de zomer volop te kunnen groeien en bloeien.

 

De boom laat in de herfst los omdat de boom “weet” dat hij er in de seizoenen daarna iets moois voor terugkrijgt.

 

Kunnen we het loslaten van de boom vergelijken met het loslaten van je ex-partner? Als je je realiseert dat door loslaten ruimte ontstaat voor iets nieuws of iets anders waarom kan je je ex-partner dan zo moeilijk loslaten? Ben je bang voor het onbekende? Ben je bang voor de leegte die er mogelijk ontstaat? Geeft het in de greep zijn van de je ex-partner je toch een bepaalde zekerheid?

 

Eigenlijk is dat toch best vreemd. Je wilt je ex-partner loslaten zodat deze je niet meer in de greep heeft, je wilt hierover niet meer boos, niet meer verdrietig of gefrustreerd zijn en toch laat je je ex-partner niet los. Hoe komt dit? Waar ben je bang voor? Wat wil je niet verliezen?

 

Laten we nog even terug gaan naar de boom die zijn bladeren in de herfst loslaat om te kunnen overleven. Anders gezegd, als de boom zijn bladeren niet loslaat in de herfst, overleeft de boom niet. Wat betekent het niet loslaten van je ex-partner voor jou? Wat betekent dat voor jouw leven? Leef jij eigenlijk het leven zoals je dat zou willen leven? Nee? Wil je hier iets aan veranderen? Kom dan in actie!

 

Helaas weet ik uit eigen ervaring wat het is om niet het leven te leven zoals je dat graag zou willen; sterker nog het leven te leven waar je recht op hebt. Iedereen heeft toch recht op het leven van zijn mooiste leven?

 

Ik realiseerde mij bijna 6 jaar geleden dat er echt iets moest veranderen in mijn leven. Ik kan mij dat moment nog heel goed herinneren. Het was de dag vóór kerst 2010. De lucht was strak en hel blauw en de zon straalde. Ik besloot om een wandeling te gaan maken, trok mijn snowboots aan en deed de deur van het appartement waar ik verbleef achter mij dicht. Ik liep de trappen af en baande mij een weg door de diepe verse sneeuw. Ik keek omhoog naar de hel blauwe lucht, de goudgele zon en de onder een dikke laag verse sneeuw bedekte dennenbomen. Op de achtergrond hoor ik het kabbelende water van het riviertje dat langs het appartement liep.

 

Ik realiseerde mij op dat moment hoe mooi het leven kan zijn en dat er voor mij niet veel nodig is om te kunnen genieten. Ondanks dat het -15 graden was kreeg ik het warm en ging er een tinteling door heel mijn lichaam. Het was lang geleden dat ik mij zo opgewekt en energiek had gevoeld. Ik was even los van alle beslommeringen en negatieve energie.

 

Door de sneeuw lopend vlogen er een aantal uitspraken van mijn beste vrienden door mijn hoofd; “Henk niemand kan jou raken, je kan je alleen laten raken” en “Henk als je een nieuw leven wilt op gaan bouwen, moet je je de dingen die je hierin belemmeren loslaten” en “Henk accepteer dat je bepaalde dingen niet kunt veranderen” en “Henk if you love them set them free; If they leave you it was not intend to be”. Mooie uitspraken die voor mij toen een verandering in gang hebben gezet.

 

Ik besloot op deze dag dat dit gevoel hetgeen was wat ik vanaf nu altijd wilde en realiseerde mij dat ik in actie moest komen en dat ik de enige was die deze verandering kon realiseren. Deze bewuste dag heeft was voor mij het begin van “mijn nieuwe leven”. Ik schrijf bewust het begin van mijn nieuwe leven. De dagen, maanden en jaren daarna heb ik keihard gewerkt om mijn leven weer op de rit te krijgen.

 

Het is een periode geweest waarin ik mijzelf heb leren kennen en waarin ik er achter ben gekomen dat onder andere vrijheid en onafhankelijk voor mij heel erg belangrijk zijn. Wist ik dat dan niet? In alle eerlijkheid NEE. Door los te laten en daarmee ruimte te geven aan nieuwe dingen ben ik hier achter gekomen. Het is een lange weg geweest met hoge pieken en diepe dalen en een weg met veel vallen en opstaan. De aanhouder wint en dat gold ook zeker in mijn geval. Door los te blijven laten en mij te blijven richten op de dingen die ik graag wil, is het mij gelukt om mij te brengen op het punt in mijn leven waar ik nu sta en het leven te leven wat IK graag wil.

 

Wat heeft mijn verhaal nu te maken met de boom die in herfst zijn bladeren loslaat? Het korte antwoord hierop is ALLES. Ik heb de afgelopen jaren leren loslaten om hiermee ruimte te creëren  voor nieuwe dingen. Nieuwe dingen die een bijdrage leveren aan het leven zoals ik dat wil.

 

In dit artikel heb ik een aantal vragen gesteld:

 1. “Als je je realiseert dat door loslaten ruimte ontstaat voor iets nieuws of iets anders waarom kan je je ex-partner dan zo moeilijk loslaten? Ben je bang voor het onbekende? Ben je bang voor de leegte die er mogelijk ontstaat?” Geeft het in de greep zijn van de je ex-partner je toch een bepaalde zekerheid?
 2. “Je wilt je ex-partner loslaten zodat deze je niet meer in de greep heeft, je wilt hierover niet meer boos, niet meer verdrietig of gefrustreerd zijn en toch laat je het niet los. Hoe komt dit? Waar ben je bang voor? Wat wil je niet verliezen?”

Ken je iemand voor wie dit artikel interessant is, delen mag; graag zelfs.

 

Life Is For Living©

Wat zie jij in deze afbeelding?
Wat zie jij in deze afbeelding?

Open je ogen en wordt wakker !!

Als je anders naar iets, iemand of een situatie kijkt, dan zie je andere dingen. "Je hoort wat je wilt horen", "Je voelt wat je wilt voelen" en "Je ziet wat je wilt zien". Daar komt bij dat "Alles wat je aandacht geeft groeit". Heeft je ex-partner je echt nog in de greep of komt dat hoe jij naar je ex-partner kijkt of de aandacht die je hieraan geeft?

 

Ik hoor vaak mensen in mijn praktijk zeggen, "mijn ex-partner heeft mij nog steeds in de greep, hij of zij probeert mij op alle mogelijke manieren te raken en uit balans te brengen". Eén van de eerste vragen die ik dan stel is om de ex-partner en hetgeen hij/zij doet te beschrijven. Het antwoord is meestal iets in de zin van “hij/zij is een <iets onaardigs>”en “hij/zij doet <iets onaardigs”. “Is je ex-partner <iets onaardigs>” en “Doet je ex-partner <iets onaardigs>"? Het antwoord hierop meestal "Nee". Dit gevoel ontstaat doordat jij zo naar hem/haar kijkt en je ex-partner de ruimte geeft om iets onaardigs te doen.

 

Jij bent degene die door anders te leren kijken, deze situatie kunt veranderen. Niemand heeft jou in de greep, niemand kan jou raken, niemand kan jou uit balans brengen. Je kunt iemand wel de ruimte geven dit te doen. Dat betekent dat je iemand ook deze ruimte kunt ontnemen. Hiervoor moet je wel objectief naar je ex-partner en hetgeen hij/zij doet (dus niet “jou aan doet!!”) kunnen kijken. Dat kan iedereen leren, ook JIJ dus.

 

Waarom zou je dit willen leren? Omdat je hiermee jezelf helpt en daar ligt de sleutel voor innerlijke rust en het fundament om het leven te gaan leiden zoals jij dit wilt.

 

Ter inspiratie een kort verhaaltje.

Op de bodem van een kristalhelder meer lag een prachtige halsketting. Iedereen kon haar zien en velen doken het water in om de ketting te pakken te krijgen. Maar niemand lukte het. Zo gauw iemand de bodem bereikte, was de ketting verdwenen. En toch was het sieraad vanaf de oever van het meer duidelijk te zien.

Op een dag vroeg men de meester om raad. Hij keek goed en zei: “De ketting ligt niet op de bodem van het meer. Wat jullie zien is alleen maar een weerspiegeling.” De meester wees met zijn arm naar een boom die op de oever van het meer stond, met zijn takken boven het water. Aan een van de takken hing de schitterende ketting. Niemand had haar gezien; niemand had ooit naar boven gekeken.

En de meester zei: “Omdat jullie je blik niet verheffen, zien jullie alleen de weerspiegeling. De werkelijkheid is heel dichtbij. Je kunt haar zo grijpen. Laat je niet misleiden door haar weerspiegelingen in de materie, die zijn maar schijn. Open je ogen en word wakker.”

Wil jij ook je ogen openen en wakker worden, neem dan via deze link vrijblijvend contact met mij op.